Rune er en toppet spangle hollandskbroket violkobolt, med mange skjulte gener. Hanne er albino, muligens også opalin og spangle. Vi vil vite mer om det, når vi har sett ungene de får.

Mai 2018

Da jeg skulle skifte flis i kassen til Rune & Hanne i dag, hoppet hun opp på kanten og tok et overblikk over rommet :)   Istedenfor å stupe gjennom redehullet, inn i buret. Jeg lot henne gjøre det, spent på å se om hun ville fly derifra, eller ikke.

Det er ikke så vanlig at hunnen hopper opp på kassekanten, men ungene gjør det ofte, når de blir litt større, enn det Hannes er, akkurat nå.

Hun tok seg god tid til å se seg omkring, den lille damen :)

Sikkert sliten, etter mange uker med ruging og babystell.

Men så hørte hun små pip fra ungene i kassen, og jeg skjønte på den myke holdningen hennes, at hun ikke kunne forlate dem <3

Kommer!

"Lukk igjen nå," tror jeg hun tenker/sier til meg ;)

Rune, som Hanne er i hekk med, har en liten topp på hodet. Derfor er jeg litt spent på om noen av ungene deres arver den.

Sånne fjær, som vender en annen veg, enn de "skal", er synlig, ganske tidlg. Det er ellers en ekstrem orden på fjærspolene. Men har jeg ikke oppdaget det før, så ser jeg det i hvert fall når de er 17 dager gamle, har jeg funnet ut. Da er spolene kommet så langt fram, at man bare MÅ se det ;)

Et bilde til, i en annen vinkel, under:

Dette blir kanskje en toppet hvit lacewing jente. Farmor er lacewing, så muligheten er der. Men Rune har også albino skjult, så det kan like godt bli en albino. Og siden Hanne er albino, så har begge foreldrene ino-genet, og da vet vi ikke om ungen blir en jente, likevel. Da kan den like gjerne bli en gutt. Spennende, dette her!

Bak på ryggen, øverst mellom vingefestene, er det også fjærspoler som har tatt en uventet vending. Kan bli en liten rosett, kanskje. Eller i hvert fall en halv rosett...?

Et bilde tatt fra denne siden, viser ikke noe uvanlig med fjærspolene, så det er nok bare en halv rosett. Vi får se når ungen blir større.

Et søsken til den toppede, er også helt hvit, men har mørke øyne.

Både inos og lacewings er rødøydde, så dette må være noe annet.

Hvis begge foreldre slumper til å ha danskbroket skjult, er det mulighet for dec. Men det kan også være, at dette er en dobbeltfaktor spangle. Hvis Hanne er spangle under inodrakten, kan ungen ha fått en spangelfaktor fra hver av sine foreldre.

Når ungen blir eldre, tror jeg vi skal kunne finne ut hva den er.

Jeg liker hvite fugler. Albinoen, som Hanne er, får gjerne et blåskjær på framsiden, på fotoene, men dette ser vi ikke med det blotte øye. Så i fugleflokken min, er hun hvit så det holder :) Når det gjelder dobbeltfaktor spangle, har jeg sett at de ofte får en skygge i det hvite, oppunder halsen/skulderen, når de blir voksne. Ikke alle, gjør det. Men det er ganske vanlig.
Dec har jeg ikke sett noe slikt på, og selv på bildene, er de helst forbausende renhvite i fargen.

Det er en til rødøyet hvit unge i kullet, som også har topp. Det ser jeg fint nå, da den er blitt 17 dager gammel.

Det er ikke så vanlig med to toppede i små kull, men det hender da. Like ofte har de et kull, som det ikke dukker opp noen topper i, i det hele tatt.  Det er litt skuffende. Men denne våren har jeg vært veldig heldig, og gleder meg stort over det :)

Det ble tre rødøyde unger i dette kullet, og to av dem har topp. Nå er jeg kjempespent på om det er inos eller lacewings vi har fått ;)

 

Jammen ble det enda en toppet, gitt. En opalin spangle med en nydelig blåfarge. De to yngste, faktisk, ble begge toppede.

Vanligvis lar jeg fire egg klekke i en kasse, så fjerner jeg resten av eggene, fordi jeg ikke vil at foreldrene skal ha mer, enn fire unger å ta hånd om. Denne gangen kastet jeg ikke de to eggene som ble til overs hos Rune & Hanne, fordi det var et annet par der, som ikke hadde vært like heldige med sitt kull; De hadde bare fått to unger, de. Og da la jeg det femte og sjette egget til Hanne, over dit. Og tenk! så var de begge toppede, som jeg ønsker meg så veldig :)

Ikke helt lett å se toppen her, kanskje, men den finnes :)

Et bilde av den mørkøyd hvite, viser nå et tydelig blåskjær ved bena, og en tydelig guttecere. Ikke så diffus, som det en dec pleier å ha. Fuglen er også ganske kraftig. Derfor holder jeg noen knapper på at det er en dobbeltfaktor spangle vi har her.

I såfall er også Hanne spangle, ikke bare Rune. Men det kan hun godt være.

En nydelig gutt. Snill og oppmerksom. Tok sin første tur ut i buret i dag, og deltok i spisingen sammen med mamma og pappa :)

Denne siden er imidlertid, blitt veldig lang. Må avslutte her, og begynne på en ny ;)